fbpx
За натуралните ръчни сапуни2022-09-07T08:18:52+00:00

Project Description

Днес ще си поговорим за един продукт, който неизменно присъства в ежедневието ни под някаква форма – сапунът. Моите наблюдения са, че все повече хора започват да се връщат към първоначалния му натурален вид, което много ме радва, тъй като естествените съставки и натуралните продукти носят най-големи ползи за тялото.

  • богатото разнообразие от натурални масла дава много възможности

  • подходящи за всякакви типове кожа

  • имат естествени ползи за кожата

  • влияят благоприятно на целия организъм

  • щадят природата

А вие знаете ли от къде произлизат сапуните? Каква е тяхната история? Ако това са въпроси, чиито отговори не знаете, ето 5 интересни факта относно сапуните и техният произход:

  • Първите сапуни са творение на египтяните – за това свидетелстват надписи върху глинени плочи, датиращи от 2800 г. пр. н. ера. Удоволствието да се къпеш и да се радваш на меката пяна от сапуна, направен от животински или растителни мазнини, съвсем не е било чуждо на египтяните. Комбинирайки мазнините с алкални соли, те създават това универсално измиващо средство, което всички ние използваме и до днес.
  •  Дълго време се смятало, че точно римляните изобретили сапуна. Била открита обаче рецепта за правене на сапун, записана върху глинени плочки от времето на шумерската цивилизация. Историците датират писмото от 2500г. пр.Хр. Според него древните месопотамци получавали своя сапун, смесвайки дървесна пепел с вода, после слагали всичко да кипне и прибавяли някаква мазнина
  • Легендата гласи, че думата „сапун” идва от soap – планината Сапо в древен Рим. Когато били извършвани жертвоприношения, пепелта при печенето на жертвените животни попивала стичащата се мазнина. Получената смес била отмивана от дъждовете и се наслоявала по глинестите брегове на р. Тибър. Когато римлянките перяли на това място, забелязали, че тези смеси правели изпирането по-лесно.
  • Първите работилници за сапун в Европа се появяват през 12 в. в испанските кралства Аликанте, Малага, Кастилия и в италианските Неапол, Генуа, Болоня, Савона. През 15 в. започва фабричното производство на сапун във Франция – Марсилия. Това станало възможно, тъй като в града било съсредоточено производството на зехтин, сол и натриева основа (сода каустик, NaOH) – основните съставки за направата на сапун.
  • В Ливан е произведен сапун със злато на прах. Той съдържа 17 г злато и 3 г диаманти на прах. Компанията производител уверява, че продуктът придава на лицето свежест и сияйност. Разбира се, цената на този сапун е стряскаща – 2800 долара.

Наскоро се запознах с един малък семеен бранд за ръчни натурални сапуни и съм впечатлена от продуктите им. Казват се Vaya Handmade Soaps.

Аз лично напоследък използвам сапуна им “Салвия”
Той съдържа масла от салвия, иланг-иланг и пачули, и има антибактериално, противовъзпалително, антисептично и стягащо действие. А мекотата на кожата и дългото ухание на свежест, което се задържа върху нея, са уникални.

Ако все още не сте си подарили насладата от употребата на натурални ръчно изработени сапуни от естествени масла, то ви препоръчвам да разгледате богатата гама предложения на Vaya handmade soaps и да си поръчате 🙂
Ще се радвам да споделите мнението си след това ❤

Мария, създател на missterra.bg

Важни неща, които да имате предвид:
• Сапуните имат мека и кремообразна текстура, правят много пяна и са икономични.
• Всички сапуни са ръчно изработени на малки партиди и затова можете да забележите разлики в цветовете и теглото. Количествата са ограничени и не винаги може да бъдат налични.
• Предлагат се в различни грамажи: 80гр/90гр/100гр

Не се колебайте и независимо дали все още не сте опитвали или пък сте почитател на ръчните натурални сапуни, не пропускайте да си поръчате ♡